1.6.07

Ο κίνδυνος από τα αναψυκτικά

Έρευνα προειδοποιεί πως μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DΝΑ


Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μπορεί να κρύβουν γνωστά ανθρακούχα αναψυκτικά. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, περιέχουν συντηρητικό το οποίο είναι πιθανό να προκαλεί σημαντικές βλάβες στο DΝΑ, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση καθώς και με εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος.
Έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ιndependent on Sunday», δείχνει ότι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε πολλά αναψυκτικά όπως η Fanta και η Ρepsi Μax έχει την ιδιότητα να μεταλλάσσει το DΝΑ. Το πρόβλημα, που συνήθως συνδέεται με τη γήρανση και την κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και εκφυλιστικές ασθένειες όπως Πάρκινσον. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους αγκοσμίως που καταναλώνουν ανθρακούχα αναψυκτικά. Το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσουν και νέες συζητήσεις για την προσθήκη στα τρόφιμα συντηρητικών, τα οποία συνδέονται και με την υπερκινητικότητα σε παιδιά. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με την ασφάλεια του συντηρητικού Ε211, γνωστού ως βενζοϊκό νάτριο, που χρησιμοποιείται επί δεκαετίες από την παγκόσμια βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών, η οποία έχει τζίρο ετησίως 107 δισ. ευρώ. Το βενζοϊκό νάτριο προέρχεται από το βενζοϊκό οξύ που υπάρχει ιδιαίτερα στα μούρα, αλλά χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να εμποδίσει την εμφάνιση μούχλας σε αναψυκτικά όπως Sprite, Οasis και Dr. Ρepper. Προστίθεται επίσης σε πίκλες και σάλτσες. Το βενζοϊκό νάτριο βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο συζητήσεων για πιθανή πρόκληση καρκίνου διότι όταν αναμειγνύεται με πρόσμειγμα βιταμίνης C στα αναψυκτικά προκαλεί βενζόλη, που είναι καρκινογόνος ουσία. Έρευνα που διεξήγαγε πέρσι η βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων έδειξε υψηλά ποσοστά βενζόλης έως και τριπλάσια από τα κανονικά σε 4 μάρκες αναψυκτικών τα οποία και αποσύρθηκαν από την αγορά. Τώρα, ένας ειδικός στη γήρανση στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, ο οποίος ερευνά το βενζοϊκό νάτριο από το 1999, οπότε και δημοσίευσε μια σχετική έρευνα, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για έναν ακόμα κίνδυνο. Ο καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Πίτερ Πάιπερ εξέτασε στο εργαστήριο τις επιδράσεις του βενζοϊκού νατρίου σε ζωντανά κύτταρα μαγιάς. Τα όσα ανακάλυψε τον ανησύχησαν: το βενζοϊκό κατέστρεψε σημαντική περιοχή του DΝΑ στον ενεργειακό σταθμό των κυττάρων, το γνωστό μιτοχόνδριο.
Καταστρέφεται το μιτοχόνδριο «Αυτά τα χημικά», δήλωσε ο Πάιπερ στη βρετανική εφημερίδα, «έχουν την ικανότητα να προκαλούν σοβαρές βλάβες στο μιτοχόνδριο σε τέτοιο βαθμό ώστε να το καθιστούν εντελώς ανενεργό: το καταστρέφουν συνολικά. Το μιτοχόνδριο καταναλώνει το οξυγόνο προκειμένου να μας δώσει ενέργεια. Εάν πάθει ζημιά, όπως συμβαίνει σε διάφορες ασθένειες, τότε το κύτταρο αρχίζει να δυσλειτουργεί σημαντικά. Μια σειρά ασθενειών συνδέονται με τη ζημιά αυτού του DΝΑ, το Πάρκινσον και πολλές άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά κυρίως η διαδικασία της γήρανσης». Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, πολλοί βουλευτές στη Βρετανία ζήτησαν να επανεξεταστεί επειγόντως η χρήση του βενζοϊκού νατρίου η οποία έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρευνα που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2000 κατέληξε στο ότι είναι ασφαλές, υπήρχε όμως η σημείωση ότι οι υπάρχουσες πηγές που υποστηρίζουν την άποψη αυτή «είναι περιορισμένες». Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Πάιπερ- η έρευνα του οποίου χρηματοδοτείται από κυβερνητική επιτροπή- τα σχετικά τεστ που έχει κάνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων είναι παρωχημένα. «Η βιομηχανία τροφίμων θα ισχυρισθεί ότι αυτά τα συστατικά έχουν δοκιμαστεί και είναι απολύτως ασφαλή. Με τα σύγχρονα κριτήρια για την ασφάλεια των τροφίμων, αυτά τα τεστ είναι ανεπαρκή. Όπως όλα τα πράγματα έτσι και οι εξετάσεις προχωρούν και σήμερα μπορείς να κάνεις ένα πολύ πιο αυστηρό τεστ απ΄ ό,τι πριν από 50 χρόνια». Προέτρεψε μάλιστα τους γονείς να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν αναψυκτικά με συντηρητικά έως ότου αποδειχθούν ασφαλή. Εκπρόσωποι της Coca Cola, της Βritvic (που παράγει την Ρepsi Μax και την Diet Ρepsi) καθώς και της Βρετανικής Ένωσης Αναψυκτικών δήλωσαν ότι εναποθέτουν στην κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της τον ασφαλή προσδιορισμό των συντηρητικών στα αναψυκτικά.


Τα χημικά στις τροφές μας και τι μπορούν να προκαλέσουν

●Ε102: Ταρτραζίνη: χρωστική ουσία. Μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και συνδέεται με όζους στον θυρεοειδή ●Ε104: Κίτρινη κινολίνη: χρωστική ουσία. Χρησιμοποιείται και σε φάρμακα αλλά μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Απαγορευμένη στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία. ●Ε110: Κίτρινο FCR: χρωστική ουσία. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ναυτία και προβλήματα στα νεφρά. ● Ε122: Καρμοϊζίνη: χρωστική ουσία. Προέρχεται από την πίσσα. Μπορεί να προκαλέσει άσχημες αντιδράσεις σε ασθματικούς και όσους έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη. ● Ε407: Καραγενάνη: πηκτική ουσία. Προέρχεται από τα φύκια και πρόσφατα συνδέθηκε με τον καρκίνο.

(αναδημοσίευση από "Τα Νέα")