4.1.09

"Βιοδιασπώμενες" πλαστικές σακούλες

Το πλαστικό δημιουργείται με τη διαδικασία του πολυμερισμού. Ο πολυμερισμός πυροδοτείται από έναν καταλύτη, το υπεροξείδιο του βενζολίου, ο οποίος με τη θερμότητα διασπάται σε δύο κομμάτια, δύο ελεύθερες ρίζες, καθεμιά από τις οποίες έχει διαθέσιμα ηλεκτρόνια για το σχηματισμό νέων δεσμών. Τα ηλεκτρόνια ενώνονται με ένα άτομο άνθρακα στο μόριο του αιθυλενίου, που με τη σειρά του είναι πλέον διαθέσιμο για να ενωθεί μ' ένα άλλο μόριο αιθυλενίου, προκαλώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Και για όσους δεν κατάλαβαν (απολύτως φυσιολογικό) με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι γνωστές σε όλους πλαστικές σακούλες του supermarket. 

Όλα τα είδη πλαστικού επιβαρύνουν, ασχέτως την χρήση τους και την σύστασή τους, το περιβάλλον. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου. Η καύση τους απελευθερώνει διοξίνες, σωματιδιακή ύλη, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες ουσίες, που απορροφώνται από τα φυτά και τα ζώα. Οι πλαστικοποιητές επίσης που περιέχονται σε αυτά (ακόμα και στα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια) είναι υπαίτιοι για τη θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος με συνακόλουθες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.Τα πλαστικά δεν διασπώνται σε μοριακό επίπεδο. Και εκτός αυτών των προβλημάτων πολλές φορές είναι οι ένοχοι για τους θανάτους θαλλάσιων ζώων που μπορεί να πνιγούν απο αυτά.

Με την έξαρση της μόδας της οικολογίας και τώρα που έγινε "must" κάθε εταιρία να κάνει κάτι για το περιβάλλον (και τη τσέπη της), αντί να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι πλαστικές σακούλες και να αντικατασταθουν με χάρτινες ανακυκλώσιμες ή ακόμα καλύτερα πάνινες εμφανίστηκαν από το πουθενά οι λεγόμενες βιοδιασπώμενες.Οι συγκεκριμένες πλαστικές σακούλες αποτελούνται από πολυαιθυλένιο με προ-οξειδωτικά πρόσθετα και παρουσιάζονται από τις εταιρείες που τις προωθούν απλά ως «βιο-διασπώμενες» και επομένως οικολογικές. Η κοροϊδία όμως δεν σταματά εδώ.Πάνω στις σακούλες είναι τυπωμένο το σήμα PE-HD (πολυαιθυλένιο) καθώς και το σήμα που συμβολίζει οτι είναι ανακυκλώσιμο υλικό.

Όταν κάποιος αποκαλεί αυτές τις σακούλες φωτο-βιο-διασπώμενες κάνει ένα τραγικό λάθος καθώς το πολυαιθυλένιο με τα προ-οξειδωτικά πρόσθετα δεν είναι βιοδιασπώμενο. Είναι όντως φωτοδιασπώμενες, όμως αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί καλό καθώς το πλαστικό απλά διασπάται σε πολλά μικρά κομμάτια αόρατα στονάνθρωπο που μπορούν να προκαλέσουν χιλιάδες προβλήματα. Οι σακούλες που είναι πραγματικά βιοδιασπώμενες έχουν την αντίστοιχη σήμανση.
Η δεύτερη κοροϊδία είναι οτι έχουν πάνω τους το σήμα της ανακύκλωσης. Είναι γνωστο πως σε περίπτωση που αναμειχθούν τα προ-οξειδωτικά υλικά με απλό πολυαιθυλένιο (όντως ανακυκλώσιμο) τότε το αναμεμειγμένο υλικο που δημιουργείται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εκ νέου πλαστικών υλικών και ως τέτοιο μη αξιοποιήσιμο υλικό καταστρέφεται. Άρα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα κατα την ανακύκλωση.

Έτσι έχουμε στα χέρια των καταναλωτών σακούλες που εξαφανίζονται με την επίδραση του φωτός αλλά στην πραγματικότητα παραμένουν επιβαρύνοντας το περιβάλλον και που επίσης παρουσιάζονται ως ανακυκλώσιμες ενώ στη πραγματικότητα κάνουν ζημιά στην ίδια τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Οι εταιρίες που προσφέρουν τις συγκεκριμένες σακούλες όπως φαίνεται δε λογαριάζουν την επιβάρυνση που επιφέρουν στο ήδη μολυνσμένο περιβάλλον καθώς προσπαθούν να κερδίσουν την συμπάθεια του Ελληνικού Λαού με τις δήθεν οικολογικές τους ανησυχίες.
Η υποκρισία του καπιταλισμού σε όλο της το μεγαλείο.